Projektovanje i izgradnja novog elektrovučnog postrojenja „Trebešica“

Završeni radovi na izgradnji postrojenja Trebešica

Završeni radovi na izgradnji postrojenja Trebešica

Dana 17. oktobra 2018. godine predstavnici DG REGIO, gospodin Žil Kitel i g-đa Magali Lenol, boravili su u radnoj posjeti lokaciji na kojoj se realizuje projekat Demontaža postojeće i postavljanja nove elektrovučne podstanice Trebešica. Ovoj posjeti prisustvovali su takođe i predstavnica Evropske delegacije u Crnoj Gori gđa Adriana Micu, predstavnici izvođača radova, konzorcijuma „Simens“ doo iz Podgorice i „Simens“ doo iz Beograda, predstavnici nadzornog organa „Eminent“, kao i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direkcije javnih radova i Željezničke infrastrukture Crne Gore, koja je ujedno i krajnji korisnik.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 3.553.894,93 €, a glavni cilj projekta je obezbeđivanje redovnog napajanja za nadzemne kontaktne linije i boljih uslova za vuču vozova. Rekonstrukcija vučne stanice Trebešica će poboljšati snabdijevanje električnom energijom i eliminisati eventualne prekide u vremenu neuspjeha. Korišćenje najnovijih tehnologija će smanjiti negativne uticaje podstanice na životnu sredinu. Povećavši i instalirane kapacitete, projekat će doprinijeti povećanom privlačenju željezničkog saobraćaja i posljedičnim mogućnostima za budući razvoj željezničkog prevoza.

Svi radovi na izgradnji postrojenja su završeni i u toku je procedura priključenja postrojenja na prenosnu mrežu u koordinaciji sa nadležnim organima.