Poboljšanje i vodosnabdijevanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i kanalizacione mreže u opštini Berane

Radna posjeta opštini Berane – Planiramo završetak svih radova do polovine 2019. godine

Radna posjeta opštini Berane – Planiramo završetak svih radova do polovine 2019. godine

Dana 18. oktobra 2018. godine predstavnici DG REGIO, gospodin Žil Kitel i gđa Magali Lenol, boravili su u radnoj posjeti lokacijama na kojima se realizuje projekat “Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” u opštini Berane.

Ovoj posjeti prisustvovali su takođe i predstavnica Evropske delegacije u Crnoj Gori, gđa Adriana Micu, predstavnici izvođača i nadzora, Vodovoda opštine Berane, kao i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Direkcije javnih radova.

Planirano je da svi radovi koji su predmet ugovora Unapređenje sistema vodosnabdijevanja budu završeni do kraja 2018. godine, dok je planirani rok završetka rekonstrukcije i izgradnje kanalizacione mreže, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući probni rad, prva polovina 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekata iznosi 12 miliona eura, od čega se 85% finansira iz IPA fondova Evropske unije.

Projekti su definisani u višegodišnjem Operativnom Programu “Regionalni razvoj” 2012-2013, iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru komponente III “Regionalni razvoj”, kao i u Sporazumu o finansiranju koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Evropske komisije u decembru 2014. godine.